(Bajram Pasta)
Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6
dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál
sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez
6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak.
Elkészítés: Gőzfürdőben
megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi forró vizel, krémsűrűségűvé
keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és
a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük. Beleadjuk a tojássárgákat, a sót és
kb. 10 percen átkevergetjük. Ha a massza már sima, lassan állandó keverés
mellett, hozzáadagoljuk a csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a
konyakot, és az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent
tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát
két lappá vágjuk, megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel.
Csokoládékrém készítése: a vajat
gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, és azzal együtt habosra
keverjük ki. Hozzáadjuk az ugyancsak
gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára keverjük. A még meleg
töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi konyakot adagolunk, hogy az
kihűlés után, krém sűrűségű legyen.