4 db nagy zöldpaprika, töltelék
(Dolma).
A paprika "kalapját"
levágjuk, majd kimagozzuk és sós vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
Megtöltjük az I. sz. töltelékkel,
visszatesszük a kalapot, ezt felfelé állítva tesszük edénybe a paprikákat. 2 dl
hideg vizet öntünk alá, és 50 percig főzzük.
Kihűtve tálaljuk.
Töltelék (Dolma)
20 dkg rizs, 5 fej aprított
hagyma, 1 kk. cukor, 1 hámozott paradicsom, 1-2 szál aprított kapor, 1 dl
fehérbor, 1 dl olaj, 1 kk. fűszer (majoránna, kakukkfű), 1 kk. só, 1 kk. bors.
A rizst félig megfőzzük (2dl
vízben kb. 10 percig).
A hagymát az olajban megpároljuk,
beletesszük a fűszert, a rizst és takarékon 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot,
bort, 1 dl vizet, cukrot és még kb. 10 percig főzzük.
Ezt a tölteléket általában
hidegen tálaljuk.