2013. március 17., vasárnap

Különc bárány


Hozzávalók: 1 kg báránylapocka, 1 kg hagyma, 3 kanál olívaolaj, só ízlés szerint. 1/2 evőkanál köménymag, 1 kávéskanál gyömbér, 1 kávéskanál koriander, 1/2 kávéskanál édes paprika, 1 csipet sáfrány, 2 gerezd fokhagyma, 2 db szirupban eltett citrom (cukros szirupban tartósítva), 1 citrom leve, 10 dkg olajbogyó, 2 csésze rizs, zöldpetrezselyem
Mozsárban összetörjük az összes fűszert. Serpenyőbe helyezzük a megsózott, fokhagymával alaposan bekent, tetszés szerint feldarabolt, konyhakész húsdarabokat s a négy részbe vágott, cukros szirupban tartósított citromot.
Megöntözzük két kanál olívaolajjal és citromlével, majd alaposan megszórjuk az összetört fűszerekkel és lefedjük. Lassú tűzön legalább 3 órán át, pároljuk.
Ez alatt a maradék olajban üvegesre fonnyasztjuk a felvágott (nagyon sok) hagymát, melyet hozzáteszünk a húshoz és még együtt is kb. 15 percig pároljuk. Olajbogyóval, petrezselyemzölddel, párolt rizzsel tálaljuk.