2013. március 17., vasárnap

Kuszkusz




(Muharram 1 - az újév, az iszlám holdév első napja. Ennek köszöntése általában kuszkusszal történik, bár minden más ünnepen is nagy előszeretettel fogyasztják, nagyon kedvelik a Kuszkuszt.)
Hozzávalók: A húshoz: 70 dkg hús (lehet csirke, bárány, birka, marha vagy ezek keveréke), 20 dkg cserkészkolbász, 1 teáskanál harissza (csípős piros arany), 2 evőkanál olaj.
A leveshez: 2 fej hagyma, 4 dkg sárgaborsó, 4 db fehérrépa, 4 db sárgarépa, 1 fej zeller, 10 dkg zöldbab (lehet mirelit is), 4 db paradicsom, 1/2 ek. petrezselyemzöld, 1 kk. őrölt gyömbér, 1 csipet sáfrány, só-bors- paprika, ízlés szerint.
A kuszkuszhoz: 30 dkg kuszkusz (helyettesíthető búzadarával vagy apró szemű tarhonyával), 2 kanál víz, 10 dkg mazsola, 2 ek. vaj.
Zöldséglevest főzünk olyan fazékban, amelyre a kuszkusz elkészítéséhez szükséges szitát rá lehet tenni. Ezzel egyidejűleg a húsokat és a cserkészkolbászt külön megsütjük. Amikor levesünk csaknem megfőtt, fűszerezzük s a kuszkuszt (búzadarát vagy tarhonyát) meglocsoljuk 2 kanál vízzel, és alaposan összekeverjük, hogy ne legyen csomós. Majd szitára tesszük leveses fazekunk fölé, és a leves gőzében pároljuk. Azután beletesszük a jól megmosott mazsolát, és addig gőzöljük, amíg teljesen puha lesz. Tálaláskor helyezzük egy nagy tálra kuszkuszunkat, tegyük rá a vajat, és jól keverjük el benne. A tálon helyezzük el körkörösen a zöldséget és a feldarabolt, átsütött húsokat, melyeket csípős piros arannyal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítettünk. Kínáljuk körbe. Ugyanígy a levesestálat, amelyből ki-ki kedve szerint mer a forró, zöldséges kuszkuszára.