2013. március 21., csütörtök

Marokkói kuszkusz párolt csirkével Marokkó



Hozzávalók: 1 kg csirke 4 felé vágva, 1 vörös-, 2 szál újhagyma felaprítva, 4 felé vágva 1 sárgarépa, 1 paszternák, 1 csésze félig főtt fekete szárazbab, 1 cs. félig főtt csicseriborsó, 2 ek. olaj, 0,5 kg kuszkusz*. 2 ek. vaj, késhegynyi porrá zúzott kurkuma, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, bors, só. 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, késhegynyi cayenne-i bors.
Tegyük a hagymát, répákat, babot, borsót, csirkét, olajat egy 8 l-es (cserép) fazékba annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk kb. 40-50 percig. Szórjunk egy kis vizet a kuszkuszra, közben morzsoljuk az ujjaink között, hogy ne legyen csomós. Tegyük akkora fémszitába, hogy megálljon a fazék tetején, vagy egy kissé belecsússzon. Pároljuk 25 percig. Vegyük le a fazékról a szitát, adjuk a csirkéhez a kurkumát, petrezselymet, sót. Keverjük össze a kuszkuszt a vajjal, tegyük vissza a fazékra és pároljuk még 25 percig. Villával néhányszor keverjük meg, nyomjuk szét a csomókat. Öntsük nagy fatálba. Ízlés szerint még keverhetünk bele olvasztott vajat. Vegyünk ki a fazékból 1 dl levet, keverjük össze a pirospaprikával, cayenne-i borssal. Tegyük a csirkét a kuszkusz tetejére, öntsük rá a paprikás lé felét, a zöldségre pedig a másik felét.
* A kuszkusz, itthon búzadarával, nagyon-nagyon apró tarhonyával helyettesíthető.