2013. április 3., szerda

Fehérbab leves



Hozzávalók: 20 dkg fehérbab, 2 chorizo kolbász (Debreceni) lehéjazva és karikákra vágva, 1/2 sertéscsülök kicsontozva és kockákra vágva, 2 ek. marhafaggyú (vagy olaj), 10 dkg füstölt sonka, kockákra vágva, 1 fej hagyma finomra vágva, 35 dkg salsa de jicamate vagy 1 kis doboz konzerv paradicsommártás, 1/2 zöldpaprika csíkokra vágva, só
Elkészítés: A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Lefedve 2 liter vízben 2 órán át, főzzük. Megsózzuk, hozzáadjuk a kockákra vágott sertéscsülköt, és az egészet puhára főzzük. Nagy serpenyőben felolvasztjuk a zsiradékot, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, a sonkát és a kolbászt. Felöntjük a paradicsommártással, és összeforraljuk, majd a babhoz öntjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük.
Salsa - ejtsd szálszá - szósz, mártás.
Salsa alaprecept
Hozzávalók: 3-4 hámozott, nagyon apróra vágott paradicsom, 5-6 chilipaprika felaprózva, 1 fej reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom kifacsart leve, ízlés szerint só, bors, friss koriander apróra vágva.
Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük el, hagyjuk egy kicsit állni. A tortillachipset ebbe mártogathatjuk.