2013. április 7., vasárnap

KISLEXIKON


Rövid leírás, és hogy milyen könnyebben beszerezhető alapanyaggal helyettesíthetjük őket.

AVOKÁDÓ (AGUACATE)

Ezt a nálunk is ismert zöldségfélét sokkal több változatban termesztik Mexikóban, mint a világ más részein. Az érett avokádó állaga se nem kemény, se nem puha, Krémszerű. Az éretlen avokádót otthon tovább érlelhetjük.

BAB (FRIJOLES)

A bab a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Rendkívül változatosan
Készítik, és fűszerezik, de az is gyakori, hogy vízben megfőzik, áttörik, és már tálalják is. A felhasznált bab fajtája vidékenként változik. A babételek különösen laktatóak, és szinte egyetlen étkezésnél sem hiányozhatnak, meg a reggelihez is szívesen fogyasztják.

CEVICHE VAGY SEVICHE

Limet levében pácolt halat jelent.  (A limetlevet citrom levével helyettesíthetjük). Rengeteg változata ismert, a halat külön is pácolhatják, de a többi alapanyaggal együtt is.  A pácolás ideje 30 perctől 8 óráig terjed.  Hagyományosan a makrélát készítik így, de bármelyik filézett hal megfelelő.

CHAYOTE – ejtsd: csajote

Körte alakú tökféle

CHILI PAPRIKA

Mexikó legkedveltebb fűszere.  Számtalan fajtáját termesztik, és többféle formában használják fel.  Akik nem kedvelik a túlságosan csípős ízeket, a legerősebbeket is helyettesíthetik bogyiszlói vagy hegyes, erős zöldpaprikával vagy konzerv pepperonival.
Friss, erős chilik
- A serrano és a jalapeno a legismertebbek, ezek nagyon erősek.  Miután kivágtuk a paprika erét és magjait, mossuk meg a kést, és kezünket is. Erős cseresznyepaprikával helyettesíthetjük.
Friss, óriás chili
- Ezek a paprikák kevésbe csípősek, az Anaheim, és a poblano nem erősebb, mint egy kicsit csípős zöldpaprika. Felhasználás előtt nemcsak a magját, az erét is eltávolítják. Hegyes, erős zöldpaprikával vagy bogyiszlóival helyettesíthetjük.
Savanyított chili
- A paprikák egy része savanyúság formájában is kapható. Sok ételhez jól használható a savanyított jalapeno, amelyet friss paprikával, vagy konzerv pepperonival helyettesíthetünk. A mártásban eltett chili (en escabeche), különleges ízhatást eredményez. A csipotle chili füstölt ízű, általában mártásban árulják.
Szárított chili
- Mindegyik erős, az aprócska piros sokkal csípősebb, minta nagy, barnás, sötétpiros vagy fekete ancho, pasilla, vagy negro fajták. (Hanem jutunk hozzá, használjunk szárított cseresznyepaprikát). Többségük őrölt formában is kapható, helyettük csípősebb chiliport tegyünk az ételbe.

CSOKOLÁDÉ

A legtöbbször ital formájában fogyasztják. Mi csak édességként ismerjük, de a mexikóiak sok ételhez, még húsokhoz is készítenek belőle mártást.

ESCABECHE VAGY ESCAVECHE

Ecetes marinád, melyet főtt húshoz, csirkéhez vagy halhoz használnak, de magában is fogyasztják mártásként, esetleg ízesítőként. Eredetileg a tartósítás céljait szolgálta, az így kezelt hal hetekig is eltartható.

HOMINY (KUKORICAKÁSA)

Darált morzsolt kukoricából készítik, íze sokban különbözik az egész szemekétől. Mexikóban, többféle formában, konzervként is kapható.

JIMACA

Gumós zöldség, zamata a nyers burgonya, az alma és a retek ízére emlékeztet.

KORIANDER

A korianderzöldjét (spanyolul cilantro) kínai petrezselyemnek is nevezik. Külsőre pontosan megegyezik a nálunk ismert petrezselyemmel, de az íze egészen más.  Magyarországon csak a magja kapható, ezért érdemes otthon, cserépben termeszteni. Petrezselyemmel helyettesíthetjük.

KUKORICAHÉJ

Nem fogyasztják el, csak főzéskor ebbe csomagolják a tamalest. Kellemes ízt ad  a  tésztának. Ha szárítottat használunk, egy-két órára áztassuk be, majd jól csepegtessük le.  Ha éppen nem jutunk hozzá, végső esetben alufóliával helyettesíthetjük.

MASA HARINA

A tortillákhoz, és a tamaleshez használt lisztkeverék, egy rész kukoricaliszttel és egy rész búzaliszttel helyettesíthetjük. Az ebből gyúrt nyers tészta a masa.

NOPALITO

Egyes kaktuszfajok fiatal, ehető hajtása. Mexikói élelmiszer boltokban, konzerv formájában kapható.

PILONCILLO

Durva szemcséjű, részben finomított cukor. Barna cukorral helyettesíthetjük.

PIPIAN

Nyers, nem sózott tökmag. Mártások sűrítésére és egytálételek ízesítésére használják.

PLATANO VAGY FŐZŐBANÁN

A banánhoz hasonló gyümölcs, főzésre használják. Soha nem lesz olyan édes, mint a banán, és nem is fő annyira szét. Éretlen, zöld héjú banánnal helyettesíthetjük.

SALSÁK

Sokfajta salsa, és főzött salsa (mártás) készen is kapható, de sokkal jobb, ha magunk készítjük. Elkészítésük nem bonyolult, ugyankor a saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük. Tálaljuk frissen sült tostaditasszal!

SZÁRAZ LEVESEK (SOPAS SECAS)

A száraz levesek természetesen nem szárazak, nevüket onnan kapták, hogy van bennük száraz alkotórész is, például rizs, tészta vagy tortilla, amely felszívja a nedvesség nagy részét.  Egy  kis lé általában marad rajta, de olykor inkább, a kifőzött tésztára emlékeztet.

TAMARIND

Az indiai eredetű tamarindfa (indiai datolya) vastag hüvelyes termése, amelyédeskés - savanykás magokat rejt.  A magok húsából mártásokat, lekvárokat készítenek. Erősen hashajtóhatású!

TOMATILLO

Külsőleg a zöld paradicsomhoz hasonlít, csak barnás, vékony héja van. Nem helyettesíthető zöld paradicsommal.

TORTILLÁK                                                        

A tortilla, tulajdonképpen élesztő nélkül készített lapos lepény- vagy kenyérféle. Nemcsak köretként fogyasztják, hanem gyakran megkenik mártással, vagy különböző formájúra préselve, illetve összehajtogatva, feltekerve meg is töltik.  Mind a kukorica-, mind a búzalisztből sütött tortillának több receptje létezik.  A mexikóiak szívesen vásárolnak kész tortillát, hiszen nagyon sokat fogyasztanak belőle, de otthon is könnyű megsütni.

TORTILLAPRÉS                                                              

A goffrisütőre emlékeztető eszköz, a mexikóiak ennek segítségével nyújtják ki a tésztát.  Ha nem jutunk hozzá, a tésztát tegyünk két nejlonzacskó közé, hogy ne ragadjon, és sodrófával nyújtsuk vékony kerek lappá.