(Pancakes with Maple Syrup)
A palacsinta tulajdonképpen
hagyományos amerikai reggeli, forró kávéval, sült szalonnával vagy kolbásszal.
Juharsziruppal öntik le, újabban ezt már házilag készítik el.
4 ek. kukoricaliszt, 2 dl kefir
(vagy 2,5 dl tej), 12 dkg liszt, 2 kk. cukor, 0,5 kk. só, 0,5 kk. sütőpor, 1
ek. olvasztott vaj, 1 tojás.
2 dl forrásban lévő vízben,
állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levesszük, beleöntjük a
kefirt, lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat, felvert tojást. Sűrű
palacsintatésztát kapunk. A palacsintasütőt nagyon enyhén olajozzuk. Kis merőkanállal
mérve adagoljuk a tésztát. Akkor fordítjuk meg, amikor a teteje tele lesz
buborékkal. Kistányéron tálaljuk egymásra téve. Közéjük leheletvékonyan vajat
kenünk és leöntjük meleg sziruppal.
Szirup: 30 dkg kristálycukor,
csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl víz.
A kristálycukrot barnára
pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, beletesszük a sót és a vaníliás
cukrot.
(A palacsintát, amivel én
találkoztam, az természetesen juharsziruppal öntötték le, a tetejére pedig sült
Bacont fektettek. A szirup és a Bacon íze érdekes módon nem ütötte egymást,
sőt. Én is így készítem, a nálunk is kapható eredeti "Amerikai
palacsinta-por" és Juhar-szirup felhasználásával.)