2013. április 3., szerda

Paradicsomleves


Paradicsomleves 1.

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom (most 3 szemmel készült), 1 doboz kukoricakonzerv, 4 szelet toastkenyér, 1 dl tejföl, 1 kisebb vöröshagyma, 1 liter zöldségleves (kockából), 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek paradicsompüré, (most 6-ot használtam). 1 kis üveg paprikával töltött olajbogyó (kevesebb volt itthon), 2 ek olívaolaj, 1 ek vaj (margarin), cayenne-i bors, só, durvára őrölt bors.
A felaprított hagymát a vajon üvegesre pároljuk, és a felkockázott paradicsommal néhány percig pirítjuk. Felöntjük a levessel, belekeverjük a paradicsompürét, kislángon kb. 20 percig főzzük.
Az átlók mentén 4 részre osztott toastkenyeret az olívaolajon ropogósra sütjük. A sütés utolsó percében hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. A leszűrt levesbe tesszük a kukoricát, a felkarikázott olajbogyót, összemelegítjük. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük.
Tálalás: leves, tetejére a 4 pirítós, erre tejföl, ere a durva bors.

Paradicsomleves 2.

Hozzávalók: 6 nagy, érett paradicsom lehéjazva és kockákra vágva, 2 ek. olívaolaj, 7,5 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1 hagyma finomra vágva, só, 2 gerezd zúzott fokhagyma, őrölt fehér bors
Elkészítés: Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, és aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, megsózzuk, borsozzuk. Levesszük a tűzről, és turmixban pürésítjük.