Abe gust (Irán)
0,5 kg báránytarja, 1 kg
báránylapocka, 0,5 kg báránycsípőfartő, 1 bárányfarok, 2 hagyma, 2 csésze
áztatott fehérbab, 1 cs. sárgaborsó, csipet kurkuma, 1 hámozott paradicsom,
bors, só, 1 ek. citromlé, darabka száraz citromhéj, 5 szem burgonya.
Tegyük a húst, hagymát, babot,
borsót, borsot, sót vasfazékba annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve
pároljuk 2 órát. Adjuk hozzá a kurkumát, paradicsomot, citromlevet, - héjat,
burgonyát. Főzzük még 3 óráig.
Vegyük le a tűzről, szűrjük a
levest melegített levesestálba. Kockára vágott friss kenyérrel tálaljuk.
A húst csontozzuk ki, a babbal,
borsóval, burgonyával, fűszerekkel együtt zúzzuk szét, keverjük jól össze.
Forrón tálaljuk a vasfazékban.