Hozzávalók: 40 dkg fehérbab, 2
evőkanál vaj, 1 tojás, 1 dkg cukor, 4 dl tej, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd
fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanálnyi őrölt köménymag, 1/2
kávéskanálnyi tört koriander, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál olaj, csípős paprika,
só-bors, ízlés szerint.
A babot megtisztítjuk, 24 óráig
áztatjuk. Másnap 1 liternyi enyhén sós vízben megfőzzük. A puhára főtt babot
jól lecsurgatjuk és átpaszírozzuk. Ezután összegyúrjuk az átpasszírozott babot
a vajjal, a tejben megfuttatott élesztővel, majd fűszerezzük, összekeverjük a
többi hozzávalóval, és alaposan összedolgozzuk, hogy puha, lágy masszát
nyerjünk. Ezt a masszát húsdarálón kétszer átdaráljuk, majd 4 cipóba osztjuk és
langyos helyen 1/2 órát pihentetjük.
Ezután 4-5 cm-es lepényekre
osztjuk szét melyeket egy negyedórára újra csak pihentetni kell. Pihentetés
után forró olajban sötétbarnára sütjük. Melegen tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá paradicsomot
vagy uborkasalátát.
Megjegyzés: Egyiptomban ez az
étel nagyon népszerű. Reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztják. Ha
főételként eszik, sok salátát és kenyeret is kínálnak hozzá.