2013. március 20., szerda

Hamis falafel




Hozzávalók: 40 dkg fehérbab, 2 evőkanál vaj, 1 tojás, 1 dkg cukor, 4 dl tej, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1/2 kávéskanálnyi őrölt köménymag, 1/2 kávéskanálnyi tört koriander, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál olaj, csípős paprika, só-bors, ízlés szerint.
A babot megtisztítjuk, 24 óráig áztatjuk. Másnap 1 liternyi enyhén sós vízben megfőzzük. A puhára főtt babot jól lecsurgatjuk és átpaszírozzuk. Ezután összegyúrjuk az átpasszírozott babot a vajjal, a tejben megfuttatott élesztővel, majd fűszerezzük, összekeverjük a többi hozzávalóval, és alaposan összedolgozzuk, hogy puha, lágy masszát nyerjünk. Ezt a masszát húsdarálón kétszer átdaráljuk, majd 4 cipóba osztjuk és langyos helyen 1/2 órát pihentetjük.
Ezután 4-5 cm-es lepényekre osztjuk szét melyeket egy negyedórára újra csak pihentetni kell. Pihentetés után forró olajban sötétbarnára sütjük. Melegen tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá paradicsomot vagy uborkasalátát.
Megjegyzés: Egyiptomban ez az étel nagyon népszerű. Reggelire, ebédre és vacsorára is fogyasztják. Ha főételként eszik, sok salátát és kenyeret is kínálnak hozzá.