2013. március 18., hétfő

Makarónis birka-bableves




Hozzávalók: 1 kg birkafarok, 1/2 kg birkakaraj, 20 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 20 dkg fehér bab, 10 dkg makaróni, 1/2 tök, 2 dl olaj, kakukkfű, babérlevél, fokhagyma, petrezselyemzöld, feketebors, sáfrány (ízlés szerint)
Előző napon vízbe áztatjuk a babot. A birkafarkot, és a karajt szintén beáztatjuk, majd apró darabokra vágjuk.
Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát és a paradicsomot.
Egy kuktában melegítsük fel az olajat, pirítsuk meg benne a hagymát, majd a paradicsomot is tegyük hozzá. Végül adjuk hozzá a felvágott húst. Tegyük bele továbbá a meghámozott, kockákra vágott tököt, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
Sózzuk meg, borsozzuk meg, szórjuk meg sáfránnyal. Öntsünk hozzá 2 liter meleg vizet és végül a babot, melyet előzőleg legalább 12 órán át, áztattunk. Főzzük lassú tűzön 2 órán keresztül.
Az utolsó félórában tegyük bele a kockákra vágott tököt, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
Törjük fel kisebb darabokra a makarónit és enyhén sós vízben külön főzzük meg.
Csurgassuk le és adjuk a sorbához (levesünkhöz) 5 perccel a tálalás előtt.
Tálalásnál apróra vágott petrezselyemzölddel, fokhagymával ízesítjük.