Hozzávalók: 12 db sárgabarack,
1/2 citrom leve, 20 dkg porcukor, 1 pohár habtejszín, 5 dkg pirított mandula.
A töltelékhez: 8 dkg darált
mandula, 12 dkg porcukor, 2 ek. rózsavíz, 1 db tojás sárgája, 4 dkg vaj, 2
kávéskanál sárgabarack dzsem.
A friss, hibátlan barackot
megmossuk, kettévágjuk, és magját kivesszük. Egymás mellé állítva egy nagy
lábosba helyezzük. Ráfacsarjuk a citromlevet és ráhintjük a porcukrot. Takaréklángon
saját levében üvegesre főzzük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk utána. Amikor a
barack puhára főtt, a tűzhelyről félrehúzzuk, kivesszük a szirupos léből és
szitára téve jól lecsurgatjuk.
A darált mandulát, a porcukrot, a rózsavizet,
a tojást, a vajat és a dzsemet jól összekeverjük és ezt a töltetet a kihűlt
barackok üregébe (a mag helyére) tesszük. Ezután előveszünk 4 db üvegtálkát,
mindegyikbe 3 db barackot teszünk. Ráöntjük a félretett szirupot, behűtjük. A
tetejét kemény tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük.