2013. március 17., vasárnap

Szultána kedvence




Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 1/2 citrom leve, 20 dkg porcukor, 1 pohár habtejszín, 5 dkg pirított mandula.
A töltelékhez: 8 dkg darált mandula, 12 dkg porcukor, 2 ek. rózsavíz, 1 db tojás sárgája, 4 dkg vaj, 2 kávéskanál sárgabarack dzsem.
A friss, hibátlan barackot megmossuk, kettévágjuk, és magját kivesszük. Egymás mellé állítva egy nagy lábosba helyezzük. Ráfacsarjuk a citromlevet és ráhintjük a porcukrot. Takaréklángon saját levében üvegesre főzzük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk utána. Amikor a barack puhára főtt, a tűzhelyről félrehúzzuk, kivesszük a szirupos léből és szitára téve  jól lecsurgatjuk.
 A darált mandulát, a porcukrot, a rózsavizet, a tojást, a vajat és a dzsemet jól összekeverjük és ezt a töltetet a kihűlt barackok üregébe (a mag helyére) tesszük. Ezután előveszünk 4 db üvegtálkát, mindegyikbe 3 db barackot teszünk. Ráöntjük a félretett szirupot, behűtjük. A tetejét kemény tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük.