2013. április 3., szerda

Chayote leves



Hozzávalók: 3 chayote, meghámozva, kimagozva és felszeletelve, 1 ek. liszt, 1 l csirkehúsleves (kockából), só, bors, 20 dkg főtt csirkemell kockákra vágva, 2 ek. vaj, 2 ek. finomra vágott korianderzöld, 1 hagyma finomra vágva, petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés: A chayotét sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, de a főzőlevet félretesszük. A zöldségeket turmixgépben péppé őröljük, szükség szerint közben kevés főzőlét adva hozzá, majd 5 dl főzőlével együtt egy lábosba tesszük. Egy másik lábosban közepes tűz fölött megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, valamint a fokhagymát. Hozzákeverjük a lisztet, és közepes hőmérsékleten, állandóan keverve további 1 percig sütjük. Felöntjük annyi csirkehúslevessel, hogy sima mártást kapjunk, majd az egészet a maradék húslevessel együtt a zöldségpüréhez adjuk, és alaposan összekeverjük.
Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön még 2-3 percig főzzük. Beletesszük a csirkemellet, és annyi ideig főzzük, hogy a hús jól átmelegedjen.
Előmelegített tálban kínáljuk, a tetejét a finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük.
Változat: Elkészíthetjük sütőtökből is.