Tejes krémfagylalt
Mennyiség: 1,5 - 2 liter
6 db tojás, 4 dl tej, 1,5 dl
porcukor, 2-3 evőkanál méz, 1/4 teáskanál só, 4 dl tejszín, 1 evőkanál vanília.
*A zsírtartalom csökkentése érdekében ezek helyett használhatunk sovány, vagy
lefölözött tejet is.
Egy közepes fémtálban verjük
egybe a tojásokat, a tejet, a cukrot, a mézet és a sót. Lassú tűzön, állandó
kevergetés mellett addig főzzük, míg a keverék elég meleg és sűrű lesz ahhoz,
hogy a felszínéhez érintett hideg fémkanál hátlapján vékony réteget képezzen,
vagyis 70°C-ra melegítsük fel. Ez után hirtelen hűtsük le úgy, hogy a fémtálat
jégbe vagy hideg vízbe állítjuk, miközben a keveréket folyamatosan tovább kevergetjük
még legalább 4-5 percig. Fedjük le és hűtsük tovább (ne fagyasszuk) a hűtőben,
legalább egy óra hosszat.
Ezután keverjük a lehűlt sodóhoz
a tejszínt és a vaníliát. Ezt a keveréket tölthetjük aztán a fagylaltgép
előfagyasztott edényébe (vagy edényeibe, típus szerint), és a fagylaltgépet
addig működtessük a használati utasítás szerint, míg az egészből kellően kemény
fagylalt nem lesz. Ezt aztán már tárolhatjuk a mélyhűtőben a fogyasztásig.
Fagylaltgép hiányában (és
régebben) úgy szoktak eljárni, hogy hat rész darált jég és egy rész só
keverékébe állítják a fémedényben levő fagylaltkeveréket, és kézzel keverik
(verik bele a levegőt) addig, míg meg nem szilárdul. Ezután jég közé állítva
hűtve tartják a fogyasztásig.
Változatok:
Banános-diós fagylalt
Csökkentsük a vaníliát 1,5
teáskanálnyira. A főzés és a hűtés a fentiek szerint történik. Három friss,
nagy, érett banánból készítsünk pépet, ezt keverjük a tejszínes sodóhoz, egy dl
darált, pörkölt dióval együtt. A fagyasztás a fentiek szerint.
Cseresznyefagylalt
Csökkentsük a vaníliát 1
teáskanálnyira. Adjunk a keverékhez két evőkanálnyi mandulakivonatot
(mandulaolajat). Főzzük és hűtsük a fentiek szerint. A mélyhűtőben félig
(kásásra) fagyasszuk meg. Ezután adjunk az egészhez egy kilogramm kimagozott
sötétre érett friss cseresznyéből készített pépet (krumplinyomón, vagy szitán
áttörve, hogy a héj ne maradjon a pépben), vagy fél kg kimagozott
cseresznyebefőttet, igen apró darabkákra felaprítva. Ezután a fagylaltgépben
(vagy nagyanyáink módszere szerint) fejezzük be a fagyasztást.
Csokoládéfagylalt
A tojásos keverékhez (főzés
előtt) adjunk 10 dkg keserűcsokoládé reszeléket. A főzést, hűtést és
fagyasztást a fentiek szerint folytassuk tovább.
Szilvafagylalt
Csökkentsük a vaníliát egy
teáskanálnyira. Főzzük és hűtsük a fentiek szerint. A mélyhűtőben félig
(kásásra) fagyasszuk meg. Adjunk az egészhez 80 dkg friss, érett, kimagozott
szilvából készített pépet (krumplinyomón vagy szitán áttörve, hogy a héj ne
maradjon a pépben).
Ezután a fagylaltgépben (vagy a
fentebb leírt kézi módszert használva) fejezzük be a fagyasztást.
Eperfagylalt
Hagyjuk ki a vaníliát. A főzést
és a hűtést a fentiek szerint végezzük. A mélyhűtőben félig (kásásra)
fagyasszuk meg. Adjunk hozzá 4 dl (esetleg mézzel ízlés szerint édesített)
friss, szitán áttört földiepret. A fagylaltgépben vagy a kézi módszer szerint
fejezzük be a fagyasztást.