2013. április 7., vasárnap

Tejes krémfagylalt


Tejes krémfagylalt

Mennyiség: 1,5 - 2 liter
6 db tojás, 4 dl tej, 1,5 dl porcukor, 2-3 evőkanál méz, 1/4 teáskanál só, 4 dl tejszín, 1 evőkanál vanília. *A zsírtartalom csökkentése érdekében ezek helyett használhatunk sovány, vagy lefölözött tejet is.
Egy közepes fémtálban verjük egybe a tojásokat, a tejet, a cukrot, a mézet és a sót. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg a keverék elég meleg és sűrű lesz ahhoz, hogy a felszínéhez érintett hideg fémkanál hátlapján vékony réteget képezzen, vagyis 70°C-ra melegítsük fel. Ez után hirtelen hűtsük le úgy, hogy a fémtálat jégbe vagy hideg vízbe állítjuk, miközben a keveréket folyamatosan tovább kevergetjük még legalább 4-5 percig. Fedjük le és hűtsük tovább (ne fagyasszuk) a hűtőben, legalább egy óra hosszat.
Ezután keverjük a lehűlt sodóhoz a tejszínt és a vaníliát. Ezt a keveréket tölthetjük aztán a fagylaltgép előfagyasztott edényébe (vagy edényeibe, típus szerint), és a fagylaltgépet addig működtessük a használati utasítás szerint, míg az egészből kellően kemény fagylalt nem lesz. Ezt aztán már tárolhatjuk a mélyhűtőben a fogyasztásig.
Fagylaltgép hiányában (és régebben) úgy szoktak eljárni, hogy hat rész darált jég és egy rész só keverékébe állítják a fémedényben levő fagylaltkeveréket, és kézzel keverik (verik bele a levegőt) addig, míg meg nem szilárdul. Ezután jég közé állítva hűtve tartják a fogyasztásig.

Változatok:

Banános-diós fagylalt

Csökkentsük a vaníliát 1,5 teáskanálnyira. A főzés és a hűtés a fentiek szerint történik. Három friss, nagy, érett banánból készítsünk pépet, ezt keverjük a tejszínes sodóhoz, egy dl darált, pörkölt dióval együtt. A fagyasztás a fentiek szerint.

Cseresznyefagylalt

Csökkentsük a vaníliát 1 teáskanálnyira. Adjunk a keverékhez két evőkanálnyi mandulakivonatot (mandulaolajat). Főzzük és hűtsük a fentiek szerint. A mélyhűtőben félig (kásásra) fagyasszuk meg. Ezután adjunk az egészhez egy kilogramm kimagozott sötétre érett friss cseresznyéből készített pépet (krumplinyomón, vagy szitán áttörve, hogy a héj ne maradjon a pépben), vagy fél kg kimagozott cseresznyebefőttet, igen apró darabkákra felaprítva. Ezután a fagylaltgépben (vagy nagyanyáink módszere szerint) fejezzük be a fagyasztást.

Csokoládéfagylalt

A tojásos keverékhez (főzés előtt) adjunk 10 dkg keserűcsokoládé reszeléket. A főzést, hűtést és fagyasztást a fentiek szerint folytassuk tovább.

Szilvafagylalt

Csökkentsük a vaníliát egy teáskanálnyira. Főzzük és hűtsük a fentiek szerint. A mélyhűtőben félig (kásásra) fagyasszuk meg. Adjunk az egészhez 80 dkg friss, érett, kimagozott szilvából készített pépet (krumplinyomón vagy szitán áttörve, hogy a héj ne maradjon a pépben).
Ezután a fagylaltgépben (vagy a fentebb leírt kézi módszert használva) fejezzük be a fagyasztást.

Eperfagylalt

Hagyjuk ki a vaníliát. A főzést és a hűtést a fentiek szerint végezzük. A mélyhűtőben félig (kásásra) fagyasszuk meg. Adjunk hozzá 4 dl (esetleg mézzel ízlés szerint édesített) friss, szitán áttört földiepret. A fagylaltgépben vagy a kézi módszer szerint fejezzük be a fagyasztást.