Hozzávalók: 1 kg bármilyen
idénygyümölcs (lehet vegyesen is) vagy befőtt, 20 dkg tejszín krémsajt, 1 dl
tejföl, 1 citrom leve és reszelt héja, 3-4 evőkanál porcukor, 1 evőkanál szálkásra
vágott, pirított mandula.
A saláta mártásához a krémsajtot
simára keverem a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a citromlével és annyi
porcukorral, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Az előzőleg
megtisztított, kimagozott, feldarabolt gyümölcsöt kis kompótos tálkákba rakom
és rácsorgatom a mártás. Minél hidegebb a saláta, annál jobb! (Az eredeti
recept szerint vegyes déligyümölcsből készítik, amelynek legfontosabb
alkotórésze a narancs vagy a grape fruit.) Tálalás előtt meghintem a
mandulával. Ha még különlegesebbé akarom tenni, akkor kevés maraschino-likőrrel
megspriccelve kínálom.