Hozzávalók: 50 dkg főtt szemelt
kukorica, 3 dkg cukor, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 15 dkg vaj, 3 dkg liszt, 40 dkg
paradicsom, 3 g őrölt fehérbors, 2 db tojássárgája, só.
A zsenge kukoricacsöveket enyhén
sós, kissé cukros vízben puhára főzzük. A szemeket a csutkáról lefaragjuk, és
egy lábasba tesszük. Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, majd a 3 dkg vajat.
Takaréklángon kb. 8-10 percig forraljuk. A lisztet 5 dkg vajjal összegyúrjuk,
majd a kukoricához csipkedjük. Addig főzzük tovább, amíg a lisztes vajtól
besűrűsödik. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojások sárgáját. A kemény hasú
paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, kettévágjuk, és a magját
kikaparjuk. A paradicsomot kis kockákra vágjuk, és 5 dkg vajba téve erős tűzön
hirtelen megpirítjuk. Ízlés szerint kevés őrölt fehérborssal fűszerezzük, majd
a tejszínes kukoricára kenjük. Sült szárnyasokhoz, ürü és bárányhúsokhoz, sült
borjúhúsokhoz kínálhatjuk.
Elkészítési idő: 60 perc