Hozzávalók: 1 db kb. 2-2,5 kg-os
pulyka, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 db sárgarépa, 1
db citrom leve, 2 dl víz, 1/4 kávéskanál kapor, 6 ek. vaj, 2 db paradicsom, 1/4
kk. bors, 5 dl vörösbor, 1 ek. fekete ribizli lekvár, 1/4 kk. bazsalikom,
só-bors- majoránna, ízlés szerint.
A megmosott, megtisztított
pulykát pár napig hűtőszekrényben tartjuk, így puhább, porhanyósabb lesz.
A pulykát kívül-belül besózzuk,
belsejét kevés majoránnával megszórjuk. Egy nagy edénybe tesszük. Citromos
vizet öntünk alá és mellétesszük a 4 ek. vajat, 2 fej hagymát, a szétnyomott
fokhagymát, az apróra vágott kaprot, a lereszelt sárgarépát. Fedő alatt kb. 20
percig kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor forrni kezd, áttesszük egy
középmelegre állított sütőbe, és gyakori locsolgatás mellett többször megforgatjuk.
Amikor megbarnul (kb. 1 óra múlva), kivesszük a sütőből. Leöntjük róla a
pecsenyelevet s felöntjük helyette vörösborral. A pecsenyelevet félretesszük a
töltelékhez.
A pulyka máját, szívét daraboljuk
fel apróra és vajon pároljuk kb. 5 percig. A megmosott, megtisztított rizst
forró vízzel öntsük le, majd hagyjuk kihűlni, azután hideg vízzel öblítsük le.
A maradék (1 db) vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon pároljuk üvegesre, majd
adjuk hozzá a rizst és együtt lassú tűzön még 10 percig, pároljuk. Ekkor öntsük
rá a pecsenyelevet, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a fekete ribizli
lekvárt, a bazsalikomot és fedő alatt tovább pároljuk, addig, amíg a folyadék
el nem főtt, a rizs meg nem puhult. Ha kész, összekeverjük a szívvel-májjal,
majd az egésszel megtöltjük a pulykát.
A megtöltött pulykát
visszatesszük a sütőbe, és kb. még 30 percig sütjük. Ha szükséges, önthetünk
még hozzá egy kevés vizet, és ezzel a boros-pecsenyelével gyakran locsolgassuk.
Sütés után kb. 10 percig
pihentetjük, s csak azután vágjuk fel.