2013. március 17., vasárnap

Töltött pulyka




Hozzávalók: 1 db kb. 2-2,5 kg-os pulyka, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 db sárgarépa, 1 db citrom leve, 2 dl víz, 1/4 kávéskanál kapor, 6 ek. vaj, 2 db paradicsom, 1/4 kk. bors, 5 dl vörösbor, 1 ek. fekete ribizli lekvár, 1/4 kk. bazsalikom, só-bors- majoránna, ízlés szerint.
A megmosott, megtisztított pulykát pár napig hűtőszekrényben tartjuk, így puhább, porhanyósabb lesz.
A pulykát kívül-belül besózzuk, belsejét kevés majoránnával megszórjuk. Egy nagy edénybe tesszük. Citromos vizet öntünk alá és mellétesszük a 4 ek. vajat, 2 fej hagymát, a szétnyomott fokhagymát, az apróra vágott kaprot, a lereszelt sárgarépát. Fedő alatt kb. 20 percig kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor forrni kezd, áttesszük egy középmelegre állított sütőbe, és gyakori locsolgatás mellett többször megforgatjuk. Amikor megbarnul (kb. 1 óra múlva), kivesszük a sütőből. Leöntjük róla a pecsenyelevet s felöntjük helyette vörösborral. A pecsenyelevet félretesszük a töltelékhez.
A pulyka máját, szívét daraboljuk fel apróra és vajon pároljuk kb. 5 percig. A megmosott, megtisztított rizst forró vízzel öntsük le, majd hagyjuk kihűlni, azután hideg vízzel öblítsük le. A maradék (1 db) vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a rizst és együtt lassú tűzön még 10 percig, pároljuk. Ekkor öntsük rá a pecsenyelevet, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a fekete ribizli lekvárt, a bazsalikomot és fedő alatt tovább pároljuk, addig, amíg a folyadék el nem főtt, a rizs meg nem puhult. Ha kész, összekeverjük a szívvel-májjal, majd az egésszel megtöltjük a pulykát.
A megtöltött pulykát visszatesszük a sütőbe, és kb. még 30 percig sütjük. Ha szükséges, önthetünk még hozzá egy kevés vizet, és ezzel a boros-pecsenyelével gyakran locsolgassuk.
Sütés után kb. 10 percig pihentetjük, s csak azután vágjuk fel.