2013. április 7., vasárnap

Burgonyás hagymás omlett (Tortilla)



Összeállítás: 15 perc
Sütés: 20 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só
Elkészítése: 2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk. Egyszerű salátát adunk mellé.
Jó tudni:
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre. Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le. Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.