Grillezett banános tekercsek
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db nagy tortilla* (vagy palacsinta), 13 dkg
darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt
fahéj, 1 dkg teavaj.
Osszuk el egyenletesen a
tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét
szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a tortillákat, a
végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében. Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat
egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött
tortillákat, oldalanként 2 - 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.
Tortilla-recept
4 dl liszt, 0,5 dl finom étolaj,
1/2 teáskanál só, 1 dl meleg víz.
Egy közepes tálban keverjük össze
a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes,
finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem
alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és
rugalmas nem lesz, kb. 2 - 3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni
szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk
nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es
tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként
műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél
órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy
25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére.
Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra,
hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát
a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig
megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 - 30 másodpercet vesz igénybe.
Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20
másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben,
gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium
fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva
tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.