Hozzávalók (2 kenyérhez): 3,5 dl víz, 5 dkg
élesztő, 2 tojás, 1 kk. só, 1 ek. cukor, 1 dl (4 dkg) búzapehely, 1 ek. őrölt
köménymag, 15 dkg reszelt sajt, 8 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt, 4 dl
(kb. 26 dkg) teljes kiőrlésű búzaliszt (Graham-liszt), a formák kikenéséhez:
vaj
A vizet meglangyosítjuk, az élesztőt
belemorzsoljuk. Először a tojásokat adjuk hozzá, megsózzuk, cukorral ízesítjük,
majd a búzapelyhet is belekeverjük. A köménymaggal fűszerezzük, a sajttal, meg
a kétféle liszttel tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva, kb. 45 percig
pihentetjük. Két püspökkenyérformát kivajazunk, a kétfelé osztott tésztával
megtöltjük. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °c, légkeveréses sütőben
180 °c) kb. 35 percig sütjük. A formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk
kihűlni.